Vroeger haatte ik het als ze me 'Jannatje' noemden, vooral als ze dan nog eens de 'n' vergaten: 'Janaaaaaatje'. Dat riep heel wat weerstand op (en nu nog af en toe ;)). Waarom? Omdat ik dan een gevoel van 'zwakte' kreeg en het leek alsof ze met mij konden doen wat ze wilden. Wel, dat was ook zo, en tegelijk ook niet.
Ondanks dat ik een ongelooflijk verlegen en stil kind was, totaal anders dan alle andere kinderen door mijn sensitiviteit en dromerigheid, en voortdurend de gelaatsuitdrukkingen en omgeving analyseerde zodat ik wist hoe ik moest reageren (pleasen dus!), zat er ook een vurige leeuw in mij die ervoor zou zorgen dat ze gerespecteerd werd voor wie ze was. Ik ben dan ook nooit gepest, althans ik heb dat nooit zo ervaren, ondanks dat ik echt wel een gemakkelijk doelwit was. Ik denk dat ik iets uitstraalde als: 'ik kan je betoveren als je te dicht komt ;). Misschien ben ik altijd al beschermd geweest, onzichtbaar weliswaar, maar daar is alleszins een heel goede reden voor.
Waarom deel ik dit met jullie? Wel, ik sta klaar om zo meteen te vertrekken naar het 'vrouwenfestival' waar ik twee Kundalini Yoga-sessies ga geven. 1 genaamd 'I am I am' en een andere 'Wild senses'. Hoe meer ik hierover schrijf en praat, hoe meer ik tot de kern kom. Die kern is 'bestaansrecht' en dat heeft alles te maken met de wortelchakra waar we tijdens de sessie 'I am I am' onder andere aan gaan werken. Om die veiligheid te ervaren om gewoon te zijn en te voelen. Juist vanwege dat 'anders zijn', heb ik me steeds afgevraagd of ik wel mocht zijn. Is het oké? Mag het? Hoe dan ook heb ik me altijd een buitenstaander gevoeld. Overal.
Ik hoorde bij geen enkel groepje, of dat groepje bestond uit mij en één andere persoon. Het was te vermoeiend om met meer mensen contact te hebben, want dat betekende dat ik meer energie nodig had om te kijken hoe ik moest 'zijn' bij die andere personen. Ik paste me dus steeds aan, waardoor ik nadien altijd 'ruimte nodig had voor mezelf'. Die 'ruimte nodig hebben voor jezelf' werkt in verschillende richtingen. Namelijk: als je steeds ruimte nodig hebt voor jezelf, kan dat iets zeggen over je sensitiviteit, je intro- of extraversie, maar ook over je 'authenticiteit'. En daar komt die... en die was even in my face. "Als je steeds ruimte nodig hebt voor jezelf, dan kan je niet authentiek zijn. Want dat betekent dat het je energie kost om iemand anders te zijn dan je bent in een groep."
Klopt! Misschien herken je dit wel en voel je dat het een combinatie is van verschillende zaken, maar hoe dan ook is het toch belangrijk om dit te bekijken. Hoe authentiek ben je in een groep? Durf je volledig jezelf te zijn? Kan je naar binnen keren en weer contact maken met jezelf, met je lichaam? Of voel je ineens een enorme weerstand en verdriet opkomen? Het is goed om daar je aandacht eens op te richten en even op te schrijven wat je voelt. Dat kan zo verhelderend werken. Wat komt er bij jou op? Beschrijf eens die onrust die je voelt... waar voel je dat? Word je ook soms wakker en denk je: wie ben ik? Wat doe ik hier? Wat wil ik? Waar wil ik naartoe? Niet alleen die zingeving, maar vooral je identiteit.
In de spirituele wereld, hoewel ik dat soort termen niet zo graag gebruik, schuiven we vaak het 'ego' opzij en daar zit iets in. We zijn inderdaad vaak te veel gefocust op hoe we overkomen, hoe de buitenwereld ons ziet en hoe we ons dan moeten gedragen om geliked te worden. Maar het 'ego' is ook nodig om je een 'ik' te geven. En hier weer: uiteindelijk is het 'wij', is het 'alles' en is het 'één', maar je bent ook een deel van dat geheel. Een uniek deel dat er mag zijn. ZIJN - dat is gewoon. Dat staat vast. Daar kan je niet over discussiëren, want het is. Je hoeft daar niets voor te doen. Je bestaat!
Als je momenten van leegte voelt, dat zijn momenten waar je eigenlijk onrust ervaart en dan van alles probeert te zoeken om maar niet te voelen ;), dan is het daar waar we ook mogen vertoeven, in die leegte. Die leegte is leeg en tegelijk gevuld, want het is. Als we in die energie kunnen tappen, dan kunnen we meer rust vinden. Het is de kunst natuurlijk om stil te staan en door die onrust heen te gaan. Dat gaat niet altijd zo gemakkelijk en daar laat je je dan ook best in ondersteunen. Nu, hoe meer we in contact komen met die essentie, met het gegeven dat je mag zijn zoals je bent, omdat je simpelweg al bent, creëer je meer en meer een veilige zone voor jezelf waarin je nu alles mag ervaren. Zowel alleen als in een groep kan je je zintuigen openzetten en beslissen wat jij binnenlaat en wat niet. Ik ga niet zeggen dat dit gemakkelijk is, maar het is wel iets waar we het meest uit leren. Door echt bij jezelf te blijven en te 'aanvaarden' dat hoe je ook wordt ervaren door een ander, alles er mag zijn. Dat als iemand daar iets over te zeggen heeft, dat dit gewoon ook iets is wat er in die ander zit. Dus dan laat je los. Los van het willen 'goed' zijn. Los van 'er voor iedereen willen zijn'. Je 'bent' simpelweg. I know - niet zo simpel - juist daarom dat ik graag deze Kundalini Yoga-set geef.
Om die blokkades te doorbreken en je geaard te voelen. Als we ons in die veilige zone bevinden, kunnen we ook onze sensualiteit ten volle laten zijn. Sensualiteit in de zin van: voelen, ervaren, dicht bij jezelf zijn. Ik ben zelf eens gaan googlen wat 'sensualiteit' precies is. Ik denk dan spontaan aan de vrouwelijke energie van zachtheid, overgave, zijn in het nu, rust, intens voelen... Het heeft ook een connectie met onze seksualiteit en dus onze tweede chakra: de sacraal chakra, verbonden met het element water. Daar waar alles mag vloeien, stromen.
De grootste killers van sensualiteit zijn: met je gedachten bij het verleden of toekomst zijn, het onderdrukken van angst (dus niet de angst zelf, maar de onderdrukking) en gebrek aan zelfliefde waardoor je jezelf afstraft. Misschien herken je dit wel en voel je dat dit klopt voor jou. Neem wat resoneert en laat los wat niet klopt voor jou. Als we ons echter in deze killers bevinden en dus geen contact hebben met onze sensualiteit, dan krijgen we ook een blokkade in onze creativiteit. Want creativiteit vloeit en valt niet te halen uit het verleden of de toekomst. Het is een staat van zijn, van expressie.
De Kundalini Yoga-oefeningen en meditaties zijn echt geweldig om daar verandering in te brengen, maar vooral om je hiervan bewust te worden. Het is pas als we ons bewust worden van deze dingen, dat we daadwerkelijk dingen kunnen veranderen.
Dit zijn zaken waar we tijdens het traject 'Breathing Space' mee aan de slag gaan. Om terug volledig in die creatieve energie te kunnen staan en het gevoel van 'zijn' te voelen en vanuit die plek van volledigheid te gaan handelen.